Met welk rijbewijs mag ik een auto met aanhangwagen besturen?

Als u met een aanhanger wilt rijden, hebt u een van de volgende rijbewijzen nodig: B, BE of B+ (code 96). Welk rijbewijs de juiste keuze is, hangt af van het gewicht van de aanhanger. En van de vraag of u vóór 19 januari 2013 al in het bezit was van een rijbewijs. Op die datum zijn namelijk nieuwe rijbewijsregels ingegaan.

Aanhanger voorttrekken met rijbewijs B

De rijbewijscategorie B geldt voor personenauto’s met een aanhanger van maximaal 750 kilo. Het totaalgewicht van auto en aanhanger mag niet meer zijn dan 3.500 kilo.

Is de aanhanger toch zwaarder dan 750 kilo? Dat is rijbewijs B alleen toegestaan als het totale gewicht (van auto en aanhanger samen) niet boven de 3500 kilo uitkomt. Wel mag sinds 19 januari 2013 de aanhanger zwaarder zijn dan de lege auto. Uit het kentekenbewijs van de auto moet dan blijken dat de auto een dergelijke zware aanhangwagen of oplegger mag trekken.

Aanhanger voorttrekken met rijbewijs BE

De rijbewijscategorie BE geldt sinds 19 januari 2013 voor personenauto’s met een aanhanger of oplegger van maximaal 3.500 kilo.

Was u vóór 19 januari 2013 al in het bezit van een rijbewijs BE? Dan blijven voor u de oude regels van kracht. Voor u geldt dan geen maximumgewicht voor aanhanger of oplegger. Het gezamenlijke gewicht van auto met aanhanger mag meer zijn dan 3.500 kilo. Let wel op de maximale trekhaaklast. Die staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje.

Aanhanger voorttrekken met rijbewijs B+ code 96

Met het nieuwe rijbewijs B+ code 96 mag u sinds 19 januari 2013 een aanhangwagen vervoeren met een maximumgewicht van meer dan 750 kg. Voorwaarde is wel dat het voertuig en de aanhangwagen samen niet meer dan 4250 kg wegen.

U kunt een rijbewijs B+ code 96 bij uw gemeente aanvragen op het moment dat u de bent geslaagd voor het BE-examen.

Stel eerst het maximumgewicht vast

Om te weten of uw rijbewijs geschikt is voor een bepaalde combinatie, stelt u vast welk maximum gewicht uw auto mag trekken. De gegevens vindt u op het kentekenbewijs van uw auto.

Soms groot rijbewijs nodig

Weegt het motorvoertuig dat een aanhanger op oplegger voorttrekt, meer dan 3.500 kilo? Dan is een groot rijbewijs (categorie C) verplicht.

Fietsendrager is geen aanhangwagen

Een fietsendrager valt niet onder de categorie aanhangwagen. Vervoert u een andere lading dan fietsen op een fietsendrager, dan gelden de algemene regels voor het vervoer van goederen aan de achterzijde van een voertuig.

Wil je meer weten over het rijbewijs klik dan hier voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.